40mm 2016 - SHBN

Ga naar de inhoud

40mm (40.000 meter mars)

Het  idee is ooit meegenomen uit Canada waar men de 40 miles walk liep. In 1973 heeft de oprichter Klaas Tol, samen met zijn dochter Lia Groot-Tol het idee vertaald om in West-Friesland de 40.000 meter mars – 40MM – te organiseren.


Het werd een wandeltocht door de dorpen Venhuizen, Hem, Wijdenes, Oosterleek en Schellinkhout. En voor iedere kilometer die wordt gewandeld zoeken de wandelaars sponsors.

De opbrengsten gaan naar kleinschalige projecten in de minder ontwikkelde landen, dit zijn er meestal rond de 130. De wandeltocht wordt gekenmerkt door de gezellige sfeer. Het straalt plezier uit van de zowel de wandelaars als de talloze vrijwilligers om er een geslaagd evenement van de maken.

Onderweg zijn er 18 stempelposten, bemand door werkgroepen of vrijwilligers. Velen delen wat lekkers uit aan de wandelaars of voorzien ze van koffie, thee of limonade.

Ook is er muziek en bij de finish krijgt iedere wandelaar een aandenken aan de wandeltocht uit een van de minder ontwikkelde landen. De presentjes komen bij de verschillende projecten vandaan die verbonden zijn met de 40MM en ook sponsorgelden ontvangen.
De 40MM wordt gekenmerkt doordat er al die jaren helemaal niets aan de strijkstok is blijven hangen. Dit principe is sinds de oprichting één van de kenmerken van de 40MM. Dat weten de wandelaars, de sponsors en ook in de regio is het algemeen bekend.

De sponsorgelden die binnen komen bij de 40MM worden overgemaakt naar de projecten in de minder ontwikkelde landen. Zoveel mogelijk wordt getracht om de organisatiekosten van donaties te betalen, zodat de kosten om de wandeltocht te organiseren zo laag mogelijk gehouden kunnen worden.
Er is tegenwoordig ook wereldwijd wandelen. In de derde Wereld wordt dan ook gewandeld en deze mensen krijgen daar een extra geld bijdrage voor.

Voor meer informatie zie www.40mm.nl

Contactpersoon Enkhuizen: Corrie Reijnders, telefoon 0645155652.De start om 7 uur in de ochtend!!!!Een van de stempelposten.Voor de inwendige mens wordt gezorgd.Wereldwijd wandelen in Afrika.Wandelen  door het Westfriese landschap.

Copyright Michel Deen 2020
Terug naar de inhoud