juni 2006 - SHBN

Ga naar de inhoud


Nieuwsbrief nummer 1, jaargang 4, Enkhuizen juni 2006

Vrede in Nepal……..en 40MM.
Twee bestuursleden van Stichting “Holland Building” Nepal zijn begin april vol goede verwachtingen en mooie plannen afgereisd naar Nepal voor een verblijf van vier weken.
De 1e dag viel het allemaal nog wel mee.
We zijn naar het huis van prof. Rajbhandari geweest, de president van ons project (Selfhelp Group for Cerebral Palsy) en hij liet ons vast aan het idee wennen dat de officiële inauguratie van het nieuwe gebouw op 2 mei niet door kon gaan….Dat was even slikken.
Door de onzekerheden konden de uitnodigingen niet verstuurd worden en niemand zou kunnen komen.
De dagen erna was de revolutie.

Curfew (uitgaansverbod) en bhanda (stakingen) waren aan de orde van de dag. Iedere dag was er spanning over het vervolg en de afloop, maar het verblijf was vervelend. Geen mens op straat, de winkels dicht, geen verkeer en geen kontakt met de mensen van ons project.
Kinderen konden niet naar school en geen mens ging naar zijn werk, we waren ook niet in staat om naar de Nepalese Paaswake te gaan.
Maandag de 17e april zijn we maar in de Kathmandu vallei gaan lopen naar Nagarkot, bekend van de mooie zonsopgang en een dag later naar Dulikhel, voor het mooie uitzicht op de bergenreeks.
Vrijdag de 21e waren we weer in Kathmandu.
Daarna hebben we nog wat spannende avonturen meegemaakt om de separaat verzonden extra goederen in te klaren, maar voor de rest was het nog steeds erg saai.

Maandagavond werden we om 22.30 uur gebeld met de mededeling dat de koning een belangrijke mededeling zou doen op de televisie!
Hij gaf de macht terug aan de regeringspartijen. Het massale verzet van de Nepalezen had geholpen. De geplande aanval op het paleis had zeker grote indruk gemaakt en ging dus niet door.
Iedereen was in juichstemming. Bevrijdingsdag!
Het volk heeft door zijn vreedzame demonstaties gewonnen.

Inmiddels waren er twee weken verstreken en was er van onze plannen nog niet veel terecht gekomen, maar dit was toch wel erg speciaal om van dichtbij mee te maken.
We hebben ons niet onveilig gevoeld, maar wel erg beperkt in onze vrijheid.
Uiteindelijk konden we ook nog koninginnedag vieren op het consulaat, met zoute haring, oranjebitter en bitterballen. Alweer feest!

Het mooiste was dat de opening van ons gebouw nu gewoon door kon gaan. Weliswaar geen officiële opening, maar een informeel feestje. Het was geweldig.
Er waren heel veel ouders met hun CP kinderen van het project, bijna alle medewerkers en wat Nederlanders die wij zelf hadden uitgenodigd. Tussen de 150 en 200 gasten.
Allereerst werd het koperen bord met daar op “HOLLAND BUILDING” onthuld.
Voor ons een emotioneel moment. Na 7 jaar hard gewerkt te hebben, uiteraard met hulp van velen, konden we eindelijk op 2 mei 2006 het gebouw officieel in gebruik laten nemen.
We werden verast met een cultuur show, de kinderen van het project en kinderen van een lagere school deden een mooie dans op Nepalese muziek.
Na de nodige speeches werden er 150 ballonen opgelaten als een saluut naar de hemel…. Ook een emotioneel moment.

Onze 1e missie is voltooid, met dank aan u allen.Co Reijnders, voorzitter
Ellen van Baaren, secretaris
Corrie van der Stam, penningmeester
Anette de Ruiter,
Martijn Masselink,
Sven de Waijer.


Telefoon : 0228-314584
E-mailadres :
c.reijnders@hetnet.nl
K.v.K. : 37093481 ( 22 december 2000)
IBAN: NL11 ABNA 0825 4929 63

IBAN: NL03 INGB 0005 1980 99
Website : www.shbn.nlCopyright Michel Deen 2020
Terug naar de inhoud