Dasain - SHBN

Ga naar de inhoud


Dasain

Bijgaand een groet van professor Rajbhandari van de Selfhelp Group for Cerebral Palsy. Hij wil u, namens de kinderen van het project, bedanken voor uw steun en tevens geluk en gezondheid wensen. Vijaya Dashami is hiervoor de dag bij uitstek.

Dasain, festival in Nepal. Een nieuw begin na de moesson. De lucht is weer helder en schoon en de rijst is klaar om geoogst te worden, dus tijd voor Nepal's grootste jaarlijkse feest. Dasain duurt 15 dagen en eindigt in oktober bij volle maan. Tijdens die periode zijn er een aantal belangrijke dagen waarop familiefeesten worden gehouden, maar er zijn ook kleurrijke momenten voor de toeristen.

Vlak voor Dasain houden de Nepali een grote voorjaarsschoonmaak en er worden overal primitieve schommels gebouwd van lange palen. Voor rondtrekkende toeristen is Dasain dan ook 'the festival of swings'.

Op de 1e dag van Dasain wordt er met gewijd water en in speciaal bewerkte aarde wat zaden gestopt. Als het zaad tijdens het festival ontkiemt is men verzekerd van een goede oogst.

Op de zevende dag van Dasain is het Fulpati, hetgeen betekent; 'dag van de bloemen'. De bloemen symboliseren Taleju, de godin van de koninklijke familie, die de bloemen dan ook inspecteren.

Dasain is ook wel bekend als Durga Puja, want op de achtste dag wordt er geofferd aan de godin Durga. Omdat Durga een bloeddorstige godin is, worden er rond middernacht 8 buffels en 108 geiten onthoofd. De beul moet dat doen met één slag van zijn zwaard. Men viert feest omdat de godin Durga heeft gezegevierd over de kwade krachten van de buffeldemon Mahisasura. Het bloed van de dieren wordt over de wielen van de auto's gesprenkeld om er zeker van te zijn dat er weer een jaar veilig kan worden gereden. Ook de vliegtuigen van Royal Nepal Airlines ondergaan dit ritueel.

Op de 10e dag worden 'VIJAYA' kaarten gestuurd naar familie, vrienden en bekenden. De kinderen krijgen van hun ouders een rode tika op hun voorhoofd en 's-avonds vinden er processies plaats en zijn er gemaskerde dansen in de dorpen van de Kathmandu vallei. De ontluikende bloemen, die op de 1e dag van het festival zijn gezaaid, worden als kleine boeketjes in het haar gedaan.

Op de 15e dag eindigt het feest, bij volle maan, en dat wordt gevierd door een gokje te wagen en spelletjes te doen. De vrouwen vasten die dag en gaan als pelgrim naar Pashupatinath, het heiligdom aan de rivier Bagmati.

Dasain is eigenlijk een Hindu festival, maar ook de Boedisten vieren dit feest uitbundig mee. De schommels worden weer afgebroken en is het wachten tot het volgende Dasain.


Copyright Michel Deen 2020
Terug naar de inhoud